Mire mondhatjuk azt, hogy egy palackba zárt csoda? Voltaképpen számos olyan italféleség létezik, amelyik hosszú készítési folyamaton megy keresztül, mire a pohárban köt ki, de a tradicionális pezsgő valamiért kilóg a sorból. Igaz, már szinte minden az előállításához szükséges folyamat automatikusan, hatalmas gépek segítségével zajlik, a hangulata mégis tükrözi a rengeteg törődést, amit a kezdetektől fogva kapott.
Gondoljunk csak bele abba, hogy egy apró rüggyel indul az egész, ami a tavaszi napsütésben és az életet adó eső hatására szárba szökken, majd az év végére ízletes gyümölcsöt terem. A tradicionális pezsgő alapját csakis ez képezheti. A szőlőt azonban gondozni kell, hogy biztosan azt nyújtsa, amit elvárunk tőle.
Az sem mindegy, hogy mikor történik a szedés és az alaplé készítésén is sok múlik. A tradicionális pezsgő legjellemzőbb sajátossága, hogy pontosan abban az üvegben kerül a fogyasztó asztalára, amiben másodjára kiforrott és akár 3 éven át érlelődött. Egy ilyen palacknak és tartalmának már van egy kézzelfogható értéke, amit megtapasztalhatunk minden kortyban.