Csodálatos látványban lehet részünk, ha virágzáskor elhaladunk egy sárga repcemező mellett. Mielőtt feldolgozásra kerülne a növény, addig a méhek begyűjtik a mézhez szükséges nektárt. Magas szőlőcukor tartalma miatt, a repceméz rövid időn belül megkristályosodik.
Állagban és színben eltér a többi mézfajtától. Lúgos kémhatásának köszönhető, hogy a gyomorsavtúltengési panaszokat enyhíti. Vastartalma révén a vérszegénység ellen is alkalmazható. Csontritkulással küszködőknek is ajánlott, mivel a Q3 enzim tartalma nagyban elősegíti a csontok egészségét. Kristályosodott állaga és fehér színe miatt krémméznek is nevezik. A boltok polcain ebben a formában találjuk.
Mivel semleges az íze, kiváló a tea és a kávé édesítésére, így ezek az itókák nem veszítenek az aromájukból. Sütemények készítésénél is a cukor pótolható egy kis természetes, finom mézzel. Elismerésként a repceméz kategóriában 2019-ben első, míg, 2020-ban második helyezést ért el a Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon.